20 Ekim 2019 Pazar

ARAPÇA MODERN METİN OKUMALARI 1 - (ÖRÜMCEKLER)

DERS: Arapça Modern Metin Okumaları (YEŞİL KİTAP)
KONU: Örümcekler

DERSİN WORD DOSYASI İNDİR:
https://drive.google.com/open?id=1WqlK_b4ar7Go2rV8nM5RQ4M0pO9DioPL

PARAGRAF PARAGRAF TERCÜME :
مطالعة النصوص العربية الحديثة
Arapça Modern Metin Okumaları
Birinci Paragrafın Tercümesi – ترجمة الفقرة الأولى
تعريفٌ: العنكبوتُ حيوانٌ صغيرٌ لهُ ثمانيِ أرجلٍ ويغزلُ خيوطاً تشبهُ الحريرَ, وأكثرُ ما تشتهرُ به العناكبُ هو غزلُها لخيوطِ الشراكِ الَّتي تستخدمُها في صيدِ الحشراتِ لتتغذى بها. و لا تسلمُ الحشراتُ حتى الأضخمُ والأقوى منها من مخاطرِ شراكِ العنكبوتِ. وجميعُ العناكبِ تغزلُ الخيوطَ، ولكن بعضَ أنواعِها لا تبني شراكاً, فعلى سبيلِ المثالِ يغزلُ العنكبوتُ المسلحُ خيطاً واحداً في نهايتِه قطرةٌ لزجةٌ من الحريرِ, فعندما تطيرُ حشرةٌ بالقربِ منهُ يقذفُ هذا الخيطَ تجاهَها لتلتصقَ الحشرةُ بطرفِه اللزجِ, ولجميعِ العناكبِ أنيابٌ ولمعظمِها غددٌ سامةٌ، حيث تستخدمُ العناكبُ الأنيابَ والغددَ في صيدِ الحيوانِ لتتغذى به. وتعدُ العناكبُ مفيدةٌ للإنسانِ لأنها تتغذى بالحشراتِ الضارةِ والجرادِ وكلُّها تتلفُ المحاصيلَ الزراعيةَ، وكذلك تتغذى بالذبابِ والبعوضِ الناقلين للأمراضِ. وإناثُ العناكبِ أضخمُ وأقوى من ذكورِها، وتتغذى أحياناً بذكورِها. تعيشُ العناكبُ في أيِّ مكانٍ يتوافرُ به غذاؤُها، فنجدُها في الحقولِ والمنازلِ والغاباتِ والكهوفِ والمستنقعاتِ والصحارى. Tanım: Örümcek sekiz ayağı olan küçük bir hayvandır ve ipeğe benzeyen ağlar örer. Örümceklerin en çok meşhur olduğu şey beslenmeleri için böcekleri avlamada kullandıkları bağcık ağlarını örmeleridir. Böcekler, kendilerinden en büyük ve en güçlüleri bile olsa örümcek bağcıklarının tehlikelerinden kurtulamazlar. Örümceklerin hepsi ağ örer. Ama bazı çeşitleri bağcık yapmaz. Örnek olarak donanımlı bir  örümcek sonunda ipekten yapışkan damla olan bir tek ağ örer. Böcek onun yakınında uçtuğu zaman onun yapışkan tarafına yapışması için ağı ona doğru fırlatır. Örümceklerin hepsinde azı dişler vardır ve bunların çoğunda zehirli salgı bezleri bulunur. Öyle ki örümcekler beslenmeleri için hayvan avında azı dişleri ve salgı bezlerini kullanırlar. Örümcekler insan için faydalı sayılırlar. Çünkü onların tamamı zirai mahsulleri telef eden zararlı böceklerle ve çekirgelerle beslenirler. Aynı şekilde hastalıklar için taşıyıcı olan sivrisinekler ve sineklerle de beslenirler... Örümceklerin dişileri erkeklerinden daha büyük ve daha güçlüdür. Bazen erkekleriyle beslenirler. Örümcekler gıdanın bol olduğu herhangi bir yerde yaşarlar. Onları tarlalarda, evlerde, ormanlarda, mağaralarda, bataklıklarda ve çöllerde buluruz.
İkinci Paragrafın Tercümesi – ترجمة الفقرة الثانية
الوصفُ : يوجد منها ما يقرُبُ 30.000 نوعٍ, وهي تتفاوتُ في أحجامِها, فمنها ما هو بحجمِ رأسِ الدَّبُّوسِ, ومنها ما يصلُ طولُه مع امتدادِ أطرافِه إلى ما يقرُبُ من 25 سم. قد يكون جسمُ العنكبوتِ قصيراً وسميناً أوْ طويلاً ونحيفاً أو مستديراً أو بيضوياً أو منبسط الشكلِ. وقد تكونُ أرجلُ العناكبِ قصيرةً و غليظةً أو طويلةً ونحيفةً. ولكنْ معظمَ العناكبِ بنيّةٌ أو رماديّةٌ أو سوداءُ اللونِ إلا أنّ بعضَها ملوّنٌ بشكلٍ مثيرٍ كالفراشاتِ الجميلةِ. وكثيرٌ منَ العناكبِ صغيرُ الجسمِ لا يمكن تمييزُ لونِه إلا باستخدامِ المِجهَرِ. وليس للعناكبِ عَظمٌ, وإنما زوَّدَها اللهُ بجسمٍ صُلبٍ واقٍ, ويُغطّي أجسامَ العناكبِ الشعرُ والهُدبُ والأشواكُ. ويتكوّن جسمُ العنكبوتِ من جزأينِ أساسيّيْنِ : هما رأسٌ صدريٌّ مكوَّنٌ من الرأسِ المُلْتَحِمِ مع الصدرِ, والبطنُ, وكلٌّ من الجزأينِ له زوائدُ, ويرتبطُ الرأسُ الصدريُّ مع البطنِ بخاصرةٍ دقيقةٍ تُسمّى السُّوَيْقَةَ.
Vasıf : Onlardan hacimleri farklılık gösteren yaklaşık olarak 30.000 çeşit bulunuyor. Onlardan toplu iğne ucu hacminde olanları vardır ve boyu yanlara uzamasıyla birlikte yaklaşık olarak 25 cm'ye ulaşanları vardır. Örümceğin bedeni kısa ve şişman, uzun ve zayıf, yuvarlak, oval veya yassı şekilli olabilir. Ve örümceklerin ayakları kısa ve kalın veya uzun ve ince olabilir. Ama örümceklerin çoğu, güzel kelebekler gibi etkileyici şekilde renkli olan bazıları hariç kahverengi, gri veya siyah renklidir. Ve örümceklerden çoğu mikroskop kullanmaksızın rengi ayırt edilemeyecek kadar küçük bedenlidir. Örümceklerin kemiği yoktur, Ancak Allah, onları koruyucu sert bir bedenle donatmıştır. Örümceklerin bedenleri kıl, kirpik ve kılçıklarla örtülüyor. Örümceğin bedeni iki temel kısımdan oluşur: O ikisi, göğüsle kaynaşmış baştan oluşan göğüs başı ve karındır. Kısımların hepsinde çıkıntılar vardır, göğüs başı karınla birlikte sap denen ince bele bağlanır.
Üçüncü Paragrafın Tercümesi – ترجمة الفقرة الثالثة
توجد عيونُ العنكبوتِ في الجزءِ العلويِّ القريبِ من الرأسِ. ويتفاوتُ حجمُ وعددُ وموقعُ العيونِ في العناكبِ من نوعٍ لآخرَ. ولمعظمِ أنواعِ العناكبِ ثماني عيونٍ تنتظم في صفين في كلِّ منها أربعُ عيونٍ, وتوجد أنواعٌ أخرى لها عينانِ أو أربعٌ أو ستُّ عيونٍ, ومنها ما هو ضعيفُ البصرِ مثلُ العناكبِ الناسجةِ للخيوطِ، ومنها ما هو قويُّ الإبصارِ مثلُ العناكبِ الصيادةِ.
Örümceklerin gözleri başa yakın üst kısımda bulunur. Farklı çeşitlerden örümceklerde gözlerin konumu, sayısı ve hacmi farklılık gösterir. Örümceklerin çoğunda her birinde dört göz bulunan iki sıraya dizilmiş sekiz göz bulunur, ve iki, dört veya altı göz bulunan başka çeşitler de vardır, ve onlardan ağ dokuyucu örümcekler gibi görmesi zayıf olanları ve avcı örümcekler gibi görmesi kuvvetli olanları vardır.
Dördüncü Paragrafın Tercümesi – ترجمة الفقرة الرابعة
وتوجد فُتحةُ الفمِ تحت العيونِ مباشرةً, ولا تمتلكُ العناكبُ أجزاءَ فمٍ ماضغةً بل تتغذى بالسوائلِ فقطْ, وتشكل الزوائدُ المتعددةُ التي توجد حول الفمِ ماصةً قصيرةً يستطيع العنكبوتُ من خلالِها امتصاصَ سوائلِ جسمِ ضحيتِه.
Ağız boşluğu doğrudan gözlerin altında bulunur, ve örümcekler çiğneme gibi ağız kısımlarına sahip değildir bilakis sadece sıvılarla beslenirler, örümceğin kurbanının vücut sıvılarını onlar (çıkıntılar) vasıtasıyla emebildiği ağız etrafında bulunan çeşitli çıkıntılar küçük bir emiciyi şekillendirir.
Beşinci Paragrafın Tercümesi – ترجمة الفقرة الخامسة
للعناكبِ زوجٌ من القرونِ الكلابيةِ يستخدمها في الإمساكِ بالفريسةِ, وينتهي كلُّ قرنٍ كلابيٍّ بمخلبٍ حادٍّ أجوفَ صلبٍ ومدببٍ بمثابةِ الأنيابِ للعنكبوتِ, وتوجد فُتحةٌ على رأسِ كلِّ نابٍ ترتبطُ بغددِ السمِّ الذي ينساب في جسمِ الفريسةِ عند اللدغِ فيشلها أو يقتلها.
Örümceklerin avı tutmada kullandığı bir çift kıskaç boynuzu vardır, kıskaç boynuzunun tamamı örümceğin azı dişlerinin mesabesinde sivri ve katı içi boş keskin bir pençeyle biter, her azı dişinin başında sokması sonucu felce uğratan veya öldüren, avın vücuduna akan zehirli salgı bezi ile birleşen bir boşluk bulunur.
Altıncı Paragrafın Tercümesi – ترجمة الفقرة السادسة
للعنكبوتِ أرجلٌ مَلْمَسِيَّةٌ عبارةٌ عن زوجٍ من الزوائدِ يشبهُ الأرجلَ الصغيرةَ, وتتصلُ كلُّ واحدةٍ منها بأحدِ طرفيِ الفمِ لتكوينِ حوافِ الفمِ. وتتكونُ كلُّ رجلٍ ملمسيَّةٍ من ستةِ مفاصلَ, وفي كثيرٍ من أنواعِ العناكبِ يحملُ المفصلُ القريبُ من الجسمِ صفيحةً حادةً لها أطرافٌ مسننةٌ يستخدمها العنكبوتُ في تقطيعِ وسحقِ الغذاءِ. ويحملُ المفصلُ الأخيرُ من كلُّ رجلٍ ملمسيةٍ للعنكبوتِ الذكرِ عضوًا تناسليًّا.
Örümceklerde küçük ayaklara benzeyen çıkıntılardan bir çiftten ibaret dokunsal ayaklar vardır, onlardan her biri ağız bitimini oluşturmak için ağızın iki tarafından birine bağlanır. Her dokunsal ayak 6 eklemden meydana gelir, çoğu örümcek çeşitlerinde, vücuda yakın olan eklem, örümceklerin gıdayı ezme ve parçalamada kullandıkları dişli tarafları olan keskin bir tabaka taşır. Erkek örümceklere ait dokunsal her ayaktan son eklem tenasül uzvu taşır.
Yedinci Paragrafın Tercümesi – ترجمة الفقرة السابعة
وللعنكبوتِ أربعةُ أزواجٍ من الأرجلِ متصلةٌ مع الرأسِ الصدريِّ وتتكونُ كلُّ رجلٍ من سبعةِ مفاصلَ, وينتهي المفصلُ الأخيرُ في كثيرٍ من العناكبِ بمخلبين أو ثلاثةٍ تحيطُ بها وسادةٌ من الشعرِ تسمىَّ المقشةَ الشعريةَ الصغيرةَ وهي تساعد العنكبوتَ على التعلقِ بالأسطحِ الناعمةِ وعلى المشيِ على الأسقفِ والجدرانِ.
Örümceklerin göğüs ucuyla bağlanmış ayaklardan 4 çift vardır ve her ayak 7 eklemden oluşur, örümceklerin çoğunda son eklem küçük saç süpürge diye adlandırılan tüylerden yastığın sardığı iki veya üç pençeyle biter ve o, yumuşak yüzeylere tutunmada ve duvarlarda, tavanlarda yürümede örümceklere yardım eder.

HAZIRLAYAN: BARIS KALAYCI
instagram: dersimizarapca

3 yorum:

Unknown dedi ki...

Hocam metinler çok iyi Alllah raZi olsunWatsap grubunu nasil katilabilirz.

Unknown dedi ki...

arapça ödevim var yardımcı olabilir misiniz

Adsız dedi ki...

Bu kitaın pdfsine ulaşmaya çalışıyorum nasıl ulaşabilirim

Yorum Gönder